Kort om Västerås Prides historia!

Hur det startade

Det hela började med att Folkpartisten Ragnhild Källberg (1949 – 2015) skickade in en motion så kallad ”Västerås City Pride” som lades fram sommaren 2012. RFSL Västmanland kontaktades och blev tillbedda att arrangera detta evenemang som skulle bli historiskt. RFSL tackade ja på en gång!

I väntan på att motionen skulle godkännas började man här och där smått smida planer. Västerås Pride har redan från första motionen till senaste festivalen fått mycket uppmärksamhet. När motionen väl fått bifall 11 april 2013 började planeringen ordentligt och den första Pridefestivalen i Västerås anordnades samma år! Sedan bildades Hösten 2015 den ideella föreningen Västerås Pride.

Pandemin

Den ideella föreningen Västerås Pride anordnade årligen Västerås Pridefestival men under pandemin så var Västerås fysiska Pridefestivaler 2020 och 2021 tvungna att ställas in, i stället leddes digitala Pridefestivaler som gjorde succé i tanke på omständigheterna. När Västerås Pride äntligen fick anordna en fysisk festival igen 2022 blev det större än någonsin tidigare.

Efter detta fantastiska år för Västerås Pride var det tyvärr så att de som styrt föreningen i sitt arbete under många år inte hade den ork för att fortsätta. Detta ledde till att föreningen efter ett årsmöte var utan en styrelse och föreningen hotade att upplösas. Extra årsmöte kallades och med hjälp av många externa aktörer lyckades en styrelse sättas in. Men det var inte slut riktigt än…. Efter ett tag kunde inte många av de i denna nya styrelse stanna själva och föreningen blev ännu utan en fullständig styrelse. Efter många om och men lyckades man insätta en styrelse som kunde inleda det aktiva arbetet inför Västerås Pridefestival 2023.