Program 2022

 

10:00-11:00 Föräldraskap i familjer med två mammor - bemötande och stöd från mödra- och barnhälsovård

Plats: Hörsalen, Karlsgatan 2
 

En föreläsning av Heléne Appelgren Engström - Universitetsadjunkt i vårdvetenskap/Doktorand inom vårdvetenskap vid Mälardalens Universitet. Arrangeras av Region Västmanland.

En föreläsning utifrån Helénes avhandling där syftet var att undersöka vilka erfarenheter kvinnor i samkönade relationer har av att bilda familj, graviditet, föräldraskap och av professionellas bemötande och stöd inom mödra- och barnhälsovård. Syftet var också att utforska professionellas erfarenheter av att möta och stödja familjer med två mammor.

OBS. begränsat antal platser. Hälso- och sjukvårdspersonal inom Region Västmanland föranmäler sig senast den 28/6 här. Drop-in är möjligt för allmänheten i mån av plats.

--------------------
 
 

11:30-12:00 Eric Thorsell och Lydia Wahlström – västmanländska demokratihjältar

 
Följ med på en gratis visning i utställningen ”Folkrörelser, rösträtt och kamp” med anledning av Västerås Pride. Drop-in.
 
--------------------
 
 
 

12:00-18:00 Regnbågsparken öppen

 
I Regnbågsparken kan du träffa representanter från Västerås Pride och andra utställare, vilka består av föreningar, arbetsgivare, fackförbund och politiska partier - ställ dina frågor och berätta vad du tycker om deras sätt att arbeta med HBTQ+frågor! På scenen blir det olika uppträdanden och samtal. Du kan köpa Prideflaggor, profilprodukter och fika, samt pyssla, hämta gratis informationsmaterial, hänga med likasinnade och mycket mer!
 
--------------------
 
 

 

12:00-12:20 Invigningstal av Yolanda Aurora Bohm Ramirez

 

Västerås Pride presenterar stolt årets invigningstalare - Yolanda Aurora Bohm Ramirez!

Yolanda Aurora Bohm Ramirez är spoken word-poeten älskad av anarkister, byråkrater, journalistkåren och prästerskapet. Hon skriver om orten, queerheten, exilen, arvet, galaxerna och framtiderna.

Yolanda är författaren och aktivisten som egentligen ville bli astronaut. Men tills världen har räddats så måste hon göra sin plikt som poet. Hon är spoken word-artist, Poetry Slam-mästare, eldkonstnär, författare, prisbelönt översättare, ockupant av Socialstyrelsen och den som ställer sig emellan. Hon har stått på fritidsgårdar, barbord, festivalscener, gator och kyrkaltare med sin poesi. Hon har fått både priser och en Wikipedia-sida, men drömmer mest om utopier. Hennes poesi ska antända själar och molotovs. Hon ger sig inte förrän världen har vänts på rätt köl igen, eller fullständigt förlist.

Hon vann Poetry Slam SM med sitt lag 2012, har satt upp egna föreställningar sedan 2015, debuterade med diktsamlingen IKON 2018, och fick pris som översättare 2021. Nu jobbar hon med diktsamling, roman, översättning och Dungeons & Dragons-äventyr.

Yolanda Aurora Bohm Ramirez är explosioner och mirakelkurer, törstens hägringar och fägring stor, lvl20 Bard och det som du inte visste att du behövde. Det vill säga: Jesuskomplex och ADHD samt det vissa kallar talang, andra envishet. Hon ger komik, tragik och poetik, hon sparkar uppåt och slickar neråt, hon sjunger fram bevingade oväsen och när revolutionsromantiken inom. Så: säkerhetsbältet av, defibrillator på, näven i luften. Redo? Redo.

Foto: Casia Bromberg

 
--------------------
 
 
 

12:20-12:50 Mandy Rich

 
Mandy Rich är prinsessan av hiphop och hennes transsexuella resa har uppmärksammats av både media och tidningar. Med hennes välskrivna texter som vävs in i ett poppigt sound får vi ta del av hennes värld och kamp om allas lika värde. Hon släpper inte musik kontinuerligt men när en ny singel väl kommer så får hon oss att lyssna till varje rad.
 
--------------------
 

 

12:55-13:05 Varför är RFSL här idag?

Plats: Regnbågsparken

Presentation av RFSL (Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter) av Gunilla Albért, Ordförande i RFSL Västmanland. Om RFSLs historia och vad RFSL gör idag.

--------------------

 

13:00-14:30 Bemötande av äldre transpersoner inom hälso- och sjukvård, socialtjänst och äldreomsorg

Plats: Hörsalen, Karlsgatan 2
 

En föreläsning av Sofia Smolle, Doktorand vid Mittuniversitetet. Arrangeras av Region Västmanland i samverkan med Västerås Stad.

Forskning har visat att det finns vissa rädslor hos äldre transpersoner vad gäller att åldras och att potentiellt bli mottagare av vård- och omsorgsinsatser. Bland annat beskrivs dessa rädslor bero på att det saknas kunskap och kompetens om transfrågor inom offentliga välfärdsinstitutioner och transpersoner har beskrivit en oro inför att erfara bristfälliga bemötanden till följd av detta. En del har beskrivit hur de är rädda för att ”komma ut” för vårdgivare liksom att berätta om sina särskilda behov. I den här föreläsningen presenteras tre olika studier som behandlar tre olika målgruppers (socialarbetares, transaktivisters och äldre transpersoners) perspektiv på dessa frågor. Därtill förs en diskussion om vilka lärdomar vi kan ta med oss från dessa studier vad gäller bemötandet av äldre transpersoner.

OBS. begränsat antal platser. Hälso- och sjukvårdspersonal inom Region Västmanland och Västerås stad föranmäler sig senast den 28/6 här. Drop-in är möjligt för allmänheten i mån av plats.

--------------------

 

13:30-14:00 Kampen för lika rättigheter i Västerås, Sverige och världen

 

Välkomna på ett samtal om kampen för lika rätt på alla nivåer. Janine Alm Ericson (MP), riksdagsledamot och tidigare statssekreterare för internationellt utvecklingssamarbete, samtalar med Marléne Tamlin (MP), riksdags- och regionkandidat, barnboksförfattare och tidigare kommunalråd i Västerås.
De berättar om sina tankar om politiskt arbete för HBTQ+frågor, hur situationen ser ut och vad som fortfarande behöver göras.

De som vill får gärna lämna in frågor före evenemanget, hos Miljöpartiets tält i Regnbågsparken.

 
--------------------
 
 

 

14:05-14:15 HBTQI+ café,  varje månad på Växhuset

 

Presentation av HBTQI+ café som äger rum i Växhusets café varje månad.

Presenteras av Gunilla Albért, Ordförande i RFSL Västmanland (Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter), i samarbete med Växhusets café och ABF Västerås.

 
--------------------
 

 

14:30-14:50 Freddy Amigo & Diego Amigo

 

Västerås egna operasångare kommer och sjunger för oss igen! Och i år kommer även hans son, Diego, sjunga en låt tillsammans med sin pappa.

Freddy är en folkkär artist som är känd sedan han deltog i Talang 2010, då han drog stående ovationer av både publik och jury. Nu vill Freddy göra sin son stolt över sin far, genom att uppträda på årets Västerås Pride!

 
--------------------
 

 

 

15:00-15:30 Eric Thorsell och Lydia Wahlström – västmanländska demokratihjältar

 
Följ med på en gratis visning i utställningen ”Folkrörelser, rösträtt och kamp” med anledning av Västerås Pride. Drop-in.
 
--------------------
 
 
 

15:00-16:00 Träff för föräldrar till HBTQI+ barn

 
Känner du att du önskar utbyta tankar och erfarenheter med andra föräldrar till HBTQI+ barn? Kom till Regnbågsparken kl. 15:00 och träffa andra föräldrar som går eller har gått igenom den process det kan innebära i och med att våra barn kommit ut (gäller även föräldrar till vuxna barn).
 
--------------------
 
 
 

16:00-16:30 HBTQ+-gruppens ungdomshäng i Växhuset

Plats: Regnbågsparken

En presentation av HBTQ+-gruppen samt av de samverkande verksamheterna som skapat den. Ungdomsmottagningen delar även med sig av ”5 historiska tillbakablickar om HBTQIA+ och vården”. Presenteras av Gunilla Albért, Ordförande i RFSL Västmanland (Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter), tillsammans med Felicia Sandin från Ungdomsmottagningen i Västmanland.

--------------------

 

16:40-16:50 Varför behövs RFSL & Västerås Pride?

Plats: Regnbågsparken

Gunilla Albért, Ordförande i RFSL Västmanland (Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter), pratar om varför RFSL och Västerås Pride behövs, varför de är två separata organisationer, samt hur ditt medlemskap i organisationerna kan göra skillnad.

--------------------

 

17:00-17:05 Memo

Plats: Regnbågsparken

Introducing: Memo!

Are you ready for a magical experience? Express yourself is what it's all about! 

--------------------

 

17:05-18:00 Dragking och att vara maskulin på scen

Plats: Regnbågsparken

Show, föreläsning och frågestund med Liam Teasem.

Vad är då en Dragking? Jo, det är när en person väljer att klä sig i stereotypiska manliga kläder i underhållningssyfte. Drag är ofta en underhållningsform som kan driva med könsnormer men gör detta med glimten i ögat. Under denna föreläsning får ni tips om hur man kan plocka fram sin inre king genom smink, kroppsspråk och röst. Det finns även möjlighet att ställa frågor till Liam.

Föreläsningen hålls av Jenny Wellander Bergman.

Jenny är dramapedagog och en erfaren dragartist som har uppträtt på både stora och små scener i Sverige. Hon har sina rötter inom teatern och har de senaste 5 åren åkt runt med sin Teatergrupp Skaka och hållit i denna workshop/ föreläsning.

--------------------

 

19:00-20:15 "Du finns inte...", en föreläsning som lyfter vikten av att se, möta och stötta barn och ungdomar med en transidentitet

Plats: Expectrum, lokal: The Hub (ingång via Hotel Plaza, Kopparbergsvägen 10)

Vad händer när du inte blir sedd och när dina rättigheter tas ifrån dig? När du växer upp och andra tror och hävdar att du är någon annan än den du är? När kroppen inte stämmer överens med den bild som samhället presenterar är dig? När du blir utelämnad i din egen ångest och rädsla för att inte kunna få leva som dig själv? Vad händer när myndigheter inte utgår ifrån ditt bästa och inte lyssnar på dig?

Föreläsaren Camilla Gisslow från TransForming delar med sig av sin egen erfarenhet som förälder och den kamp hen förde för sitt barns rätt att få leva som sig själv, samt erfarenhet utifrån sitt mångåriga arbete med unga transpersoner och deras anhöriga. Hen lyfter diskursen utifrån Barnkoventionens fyra grundprinciper:
* Alla barn har samma rättigheter
* Barnets bästa skall alltid komma först
* Varje barn har rätt att överleva och utvecklas
* Varje barn har rätt att få uttrycka sin åsikt

Föreläsningen pågår i 1 timme, därefter finns tid för frågor.

--------------------

 

 

20:00-23:00 Transträff

Plats: Hotel Plaza, lokal: Studio Corner (i anslutning till Lobbybaren), Kopparbergsvägen 10

Separatistisk träff för transpersoner. Alla transpersoner, mtf, ftm, ickebinära, genderfluid eller annat. Kom som du är! Det bjuds på en mysig atmosfär och möten med personer med liknande erfarenheter. Om du helt eller delvis identifierar dig under transparaplyet eller funderar på om du gör det är du välkommen!

Personalen på Hotel Plaza är fantastisk - fråga dem var Studio Corner ligger om ni inte hittar!

09:00-12:00 Trygga rum för HBTQI-personer - dialogmöte

Plats: Länsstyrelsen, lokal: Färnebofjärden
 

Flera rapporter visar att HBTQI-personer i allmänhet och transpersoner i synnerhet känner sig otrygga. Inte minst på grund av att de utsätts för diskriminering och hatbrott. Att vara HBTQI-person i glesbygd innebär ännu större utsatthet. Rapporterna visar också att HBTQI-personers röster sällan når fram till beslutsfattare. Det är med andra ord en grupp med stort demokratiunderskott. Under Västerås Pride bjuder Länsstyrelsen i Västmanland in till ett samtal om trygga rum för HBTQI-personer.

Obs. föranmälan krävs, begränsat antal platser. Dialogmötet är enbart öppet för personer som identifierar sig som HBTQI. Inbjudan går även ut till särskilt utvalda ansvariga politiker i länet.

Se hela inbjudan och anmälningsinformation HÄR.

--------------------
 
 

11:00-11:40 Följ med på en stadsvandring och hör ungdomar berätta om
Sverige- och Västmanlands hbtq+historia

 

Följ med på en gratis stadsvandring tillsammans med
feriearbetande ungdomar från Västmanlands museum. Ni kommer att få besöka
några platser där det berättas lite om Västmanlands hbtq+historia,
med anledning av Västerås Pride. Drop-in.

Samling på entrétorget inne på Karlsgatan 2.

--------------------
 
 

 

12:00-18:00 Regnbågsparken öppen

 
I Regnbågsparken kan du träffa representanter från Västerås Pride och andra utställare, vilka består av föreningar, arbetsgivare, fackförbund och politiska partier - ställ dina frågor och berätta vad du tycker om deras sätt att arbeta med HBTQ+frågor! På scenen blir det olika uppträdanden och samtal. Du kan köpa Prideflaggor, profilprodukter och fika, samt pyssla, hämta gratis informationsmaterial, hänga med likasinnade och mycket mer!
 
--------------------
 
 

12:00-12:45 Unga transpersoners psykiska hälsa och tillgång till vård

Digitalt via Teams (länk)
 

En föreläsning av Ida Linander, Postdoktor vid Umeå Universitet. Arrangeras av Region Västmanland.

Kvantitativa studier visar att en stor del av gruppen unga transpersoner rapporterar psykisk ohälsa. Ida har genomfört 16 intervjuer med unga transpersoner (16-25 år) för att undersöka deras egna erfarenheter av faktorer som är viktiga för den psykiska hälsa, tillgången till vård och uppfattningar om hur hälsan kan förbättras. Resultaten från dessa intervjuer kommer presenteras och diskuteras sammanvävt med tidigare forskning.

--------------------
 
 

12:10-12:20 Varför behövs RFSL & Västerås Pride?

Plats: Regnbågsparken

Gunilla Albért, Ordförande i RFSL Västmanland (Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter), pratar om varför RFSL och Västerås Pride behövs, varför de är två separata organisationer, samt hur ditt medlemskap i organisationerna kan göra skillnad.

--------------------

 

12:30-12:50 Att skapa sin egen teaterpjäs

Plats: Regnbågsparken

Teaterprojekt, ett samarbete mellan Norrby teater i Fagersta och RFSL Västmanland där hbtqi-personer skriver och skapar sin egen teaterpjäs.

Presenteras av Gunilla Albért, Ordförande i RFSL Västmanland (Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter).

--------------------

 

13:00-13:30 ABB & Region Västmanland: Erfarenheter och initiativ inom HBTQ+

 
ABB och Region Västmanland delar med sig kring hur de arbetar med HBTQ+ frågor och hur detta är ett led i en inkluderande kultur.
 
--------------------
 
 

 

 

13:00-16:00 Drop in-vigslar, Svenska Kyrkan

Plats: Regnbågsparken, Djäkneberget & Västerås domkyrka
 

Möjlighet till drop in-vigsel i samband med Pride finns alltid på en eller flera platser i Västerås. I år finns Svenska kyrkan även på plats i Regnbågsparken.

Att gifta sig eller döpas behöver inte vara krångligt eller planeras minutiöst. Ett drop in-tillfälle är både enkelt och stämningsfullt och kräver ingen föranmälan.

Kom som ni är! Vi står för präst och musik!

Det som behövs för vigsel är en giltig hindersprövning, legitimationer för er båda och en eller två ringar. Vigseln är helt gratis. Minst en av er måste vara medlem i Svenska kyrkan.

--------------------
 
 

13:35-13:45 Newcomers

Plats: Regnbågsparken

En presentation av Newcomers, ett projekt för och med asylsökande, papperslösa och nyanlända hbtqi-personer.

Presenteras av Gunilla Albért, Ordförande i RFSL Västmanland (Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter).

--------------------

 

 

13:50-14:05 Samtal om HBTQI+ hela livet

Plats: Regnbågsparken

Samtal med Réka Tolnai, CUF:s förbundsordförande, Milena Axklo, riksdagskandidat (C), Magnus Ekblad, regionråd (C) och Birgitta Olsson, kommunkandidat (C).

Moderator: Vicki Skure-Eriksson, (C) kommunalråd Västerås.

--------------------

 

 

14:00 Pridepicknick med RFSU

Plats: Regnbågsparken

RFSU Västmanland anordnar en picknick med knytis i Regnbågsparken. De vill gärna att ni kommer förbi och hänger med dem!

--------------------

 

 

14:00-14:40 Följ med på en stadsvandring och hör ungdomar berätta om
Sverige- och Västmanlands hbtq+historia

 

Följ med på en gratis stadsvandring tillsammans med
feriearbetande ungdomar från Västmanlands museum. Ni kommer att få besöka
några platser där det berättas lite om Västmanlands hbtq+historia,
med anledning av Västerås Pride. Drop-in.

Samling på entrétorget inne på Karlsgatan 2.

--------------------
 

 

 

14:05-14:20 Samtal om HBTQI+ inom försvarsmakten

Plats: Regnbågsparken

Anders Wigelsbo, riksdagskandidat (C) och 2:e vice ordförande i Rikshemvärnsrådet och Jonathan Taki, (C) kommun-och riksdagskandidat och hemvärnssoldat.

Moderator: Vicki Skure-Eriksson, (C) kommunalråd Västerås

--------------------

 

 

14:30-15:00 Friskis & Svettis

Plats: Regnbågsparken

Kom och dansa med oss! Känn rytmen, släpp loss och låt kroppen gå. Vi blandar uttryck och dansstilar i lekfull mix med mycket rörelseglädje. Du behöver inte ha dansvana - det är bara din lust till rörelse som räknas.

--------------------

 

15:05-15:10 Soul of East

Plats: Regnbågsparken

Slöjdans i klassisk orientale-stil, med Kerstin Lionell / Kerstins Dans.

--------------------

 

15:15-15:35 Diktläsning

Plats: Regnbågsparken

Gunilla Albért, Ordförande i RFSL Västmanland (Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter) läser dikter/texter.

--------------------

 

15:40-15:45 Perfect  Strangers

Plats: Regnbågsparken

Dans med Isis Wings - dark fusion, med Kerstin Lionell / Kerstins Dans.

--------------------

 

16:00-16:30 Fetischpodden

Plats: Regnbågsparken

Fetischpodden är producerad av och med fetischister för att belysa deras sexualitet, och riktar sig till andra fetischister men även till resten av befolkningen.

Fetischpodden vill vara en folkbildande och upplysande sexualpolitisk kraft i samhället där alla har en naturlig plats oavsett bakgrund eller orientering. På Västerås Pride spelar de in inför publik.

--------------------

 

17:15-17:55 YARLIE

 
Sveriges största crybaby som skapar gråtdans-pop om hjärtekross, fullständighet och dans i midnattssol. Hjärtekross inlindat i analoga synthar, bultande 808;or och YARLIE's karaktäristiska röst.

Som independent artist och entreprenör, likväl som ohämmad kroppsaktivist och feminist, har hon plöjt väg för sig själv och sin rosa, glittrande värld under hennes debut 2021. En debut som blev uppmärksammad ända från Norrbotten till Abu Dhabi.
Med placeringar på exempelvis Spotify's "GRL PWR" och Apple Music's "Made In Sweden". Omnämnd i både Aftonbladet, DN och ETC. Radio rotation i Östafrika och en nominering till Best
Pop Act i ISR Awards.

Med det sagt är det ingen överdrift att YARLIE har gjort ett intryck som heter duga, och att hon nu är redo att ta 2022 med storm.
 
--------------------
 
 

18:00-19:00 Mässa i regnbågens alla färger

 
Kom och fira mässa i regnbågens alla färger i Västerås egna regnbågskatedral!
 
Foto: Henrik Mill
 
--------------------
 
 

18:00-01:00 Hotellhäng för kvinnor som gillar kvinnor

Plats: Lobbybaren, Hotel Plaza
Åldersgräns: 18 år
 
Hotellhänget är ett nätverk för oss kvinnor som gillar andra kvinnor. Tanken är att det ska vara lätt för oss att umgås men framförallt trevligt och en chans att lära känna nytt gott folk.

09:30-11:00 Pridefirande med HBTQ+gruppen

Plats: ABF "Källan" i Växhuset
Åldersgräns: 13-23 år
 
HBTQ+gruppen håller öppet för lite lättare fika och en prideaktivitet (se dagsplanen här) i sin lokal på Växhuset, innan de går gemensamt till Regnbågsparken och preppar inför att gå paraden. Det är för unga hbtqia+personer 13-23 år. Ingen föranmälan. 
 
--------------------
 
 

 

11:00-17:00 Regnbågsparken öppen

 
I Regnbågsparken kan du träffa representanter från Västerås Pride och andra utställare, vilka består av föreningar, arbetsgivare, fackförbund och politiska partier - ställ dina frågor och berätta vad du tycker om deras sätt att arbeta med HBTQ+frågor! På scenen blir det olika uppträdanden och samtal. Du kan köpa Prideflaggor, profilprodukter och fika, samt pyssla, hämta gratis informationsmaterial, hänga med likasinnade och mycket mer!
 
--------------------
 
 

11:00-12:30 Ansiktsmålning

 
Kom till Västerås Prides tält och bli extra fin inför paraden! Ansiktsmålning med Pride-tema. Kom i tid - det brukar bli kö!
 
--------------------

 

11:15-11:25 Varför är RFSL här idag?

Plats: Regnbågsparken

Presentation av RFSL (Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter) av Gunilla Albért, Ordförande i RFSL Västmanland. Om RFSLs historia och vad RFSL gör idag.

--------------------

 

11:30-11:40 Varför behövs RFSL & Västerås Pride?

Plats: Regnbågsparken

Gunilla Albért, Ordförande i RFSL Västmanland (Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter), pratar om varför RFSL och Västerås Pride behövs, varför de är två separata organisationer, samt hur ditt medlemskap i organisationerna kan göra skillnad.

--------------------

 

11:45-12:00 Hallstahammar Pride

Plats: Regnbågsparken

Representant från Hallstahammar Pride presenterar deras verksamhet.

--------------------

 

 

12:15-13:15 Uppställning av paraden

 
Uppställningen av paraden sker längs Kungsgatan, vidare in på Slottsgatan och cykelbanan längs Svartån, ända fram till Biskopsgatan. Obs! Alla sektioner måste föranmälas. Privatpersoner behöver inte föranmäla sig, utan är välkomna att delta varsomhelst i Paraden! Paradordningen publiceras här på vår hemsida under Gå i paraden, där hittar du även kartan över uppställningen och paradvägen i större format.
 
--------------------
 
 

13:15 PRIDEPARAD

 
Kom och fira Pride tillsammans med oss i en färgsprakande parad! Gå, rulla eller dansa fram på Västerås gator och känn glädjen, kärleken och gemenskapen som sprids! Anslut antingen med den paradsektion ni relaterar till eller med föreningen Västerås Prides sektion längst fram. Ni är hjärtligt välkomna överallt!
Från starten på Kungsgatan går vi förbi Stora Torget, svänger höger vid Vasagatan och fortsätter över Regnbågsparken, ut i Vasaparken och svänger höger för att avsluta vid Mimerscenen på Fiskartorget där uppträdande tar vid. Karta över paradvägen finns HÄR.
 
--------------------
 
 
 

13:35-14:00 Konferencier Tina Wilhelmsson välkomnar paraden

Plats: Mimerscenen, Fiskartorget
 

När paraden kommer fram till Fiskartorget står Tina redo att välkomna alla deltagare!

Tina Wilhelmsson är Västeråsartisten som använder visor och ett engagerande scenspråk som medel för att skapa ett mer jämlikt samhälle. Med allvar, humor och ironi speglar hon träffsäkert vår samtid.

När Västerås Pride startades var Tina en av personerna bakom festivalen tillsammans med Anna Ehlin som var initiativtagare och festivalens första pridegeneral.

Tina är prästkandidat i Härnösands stift, har en magisterexamen i politik (PolMag) från Lunds universitet och har gått Visskolan i Västervik. Hon har fått STIM-stipendiet, Region Västernorrlands kulturstipendium, Västerås stads kulturstipendium, Ottarstipendiet (RFSU), Qvinnouniversitetets utmärkelse, Stipendium till Anna Wedholms minne och Socialdemokraterna Ånges kulturstipendium.

Foto: Maria Marre Gustafsson

--------------------

14:00-14:30 Julia Alfrida

Plats: Mimerscenen, Fiskartorget
 

Vid paradens slutdestination på Fiskartorget får vi ett uppträdande av den fantastiska artisten Julia Alfrida!

Julia Alfrida, artist och låtskrivare, gjorde en minnesvärd och hyllad debut i Melodifestivalen med egenskrivna "Rich" 2021. Därefter släppte hen kaxiga uppföljaren "GIRLS GIRLS GIRLS", en rättfram lesbisk anthem, och pridelåten "Legacy" tillsammans med artisten SYLVE samma år. I samband med dessa släpp spelade hen in två musikvideos samt giggade med dessa låtar på ett flertal scener och pridefestivaler runt om i bl.a. Sverige.

I år är hen tillbaka med ny musik, den 27 maj släppte hen bl.a. sin låt "Coming Out" som har blivit utvald till att vara West Prides officiella Pridelåt 2022. Dessutom pryder hen omslaget av QX's juni upplaga. I höst väntar även hens kommande debutalbum, med material som hen beskriver är det bästa hen skrivit hittills och som ligger hen väldigt nära om hjärtat. Julia som framförallt har varit aktiv som artist under större delen av pandemin, och inte särskilt mycket innan den slog till, ser väldigt mycket fram emot att få spela live, komma ut och möta en publik, inte minst under Västerås Pride!

Foto: Maria Östlin

--------------------
 
 

INSTÄLLT  15:00-17:00  Borgerliga vigslar

 
INSTÄLLT pga. inga inkomna anmälningar. Borgerliga vigslar i Regnbågsparken, med vigselförrättaren Anders Teljebäck. Vill ni gifta er borgerligt under Västerås Pride? Skicka ett mejl med era kontaktuppgifter till vigsel@vasteras.se senast 16 juni, så hjälper de er vidare! Giltigt hindersprövningsbevis behövs.
 
--------------------
 
 

15:00-15:30 Samtal om tro och HBTQ+

 

Sara, Alexander och Peter samtalar om att vara troende och hbtq+person.

Sara Benimsson är muslim, hbtq-person och grundare av RainbowMuslims. Hon är uppvuxen i Stockholm och jobbar på en skola.

Alexander Zidar, 23 år och gay. Alexander är Kristen, pingstvän "i exil" men tillhör just nu ingen församling. Han är ordförande för EKHO Mälardalen (ekumeniska grupperna för kristna HBTQ personer). Han har tidigare jobbat inom restaurang och jobbar nu under sommaren med hemtjänst.

Peter Forsberg är domkyrkokaplan i Västerås domkyrka och doktorand i systematisk teologi vid Uppsala universitet med ett avhandlingsprojekt om queer teologi.

--------------------
 
 

15:40-16:10 BIPOC Queers

 

BIPOC Queers kör en mini-turné och är glada över att kunna säga att de kommer till Västerås Pride! De intar scenen i Regnbågsparken för att prata om vikten av att skapa separatistiska mötesplatser och utrymmen för personer som har transerfarenhet, identifierar sig som icke-binär och/eller tjej/kvinna och som är BIPOC.

Efteråt bjuder BIPOC Queers in dig som är intresserad av att lära känna dem mer till en picknick i Regnbågsparken. De ser fram emot att träffa er!

 
--------------------

 

16:10-17:00 BIPOC Queers picknick

 
BIPOC Queers in dig som är intresserad av att lära känna dem mer till en picknick i Regnbågsparken. De ser fram emot att träffa er! En separatistisk träff - för dig som har transerfarenhet, identifierar dig som icke-binär och/eller tjej/kvinna och som är BIPOC. Det bjuds på fika.
 
--------------------

 

 

16:15-16:25 Min vackra vän finns inte mer

Plats: Regnbågsparken

"Min vackra vän finns inte mer " text ur Västmanlands läns museums tidning Spaning.

Presenteras av författaren själv, Gunilla Albért, Ordförande i RFSL Västmanland (Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter).

--------------------

 

16:30-16:55 Julia Lov

 
Stockholmsbaserade Julia Lov är ett av landets stora framtidshopp och nya singeln ”Barnsben” – ett samarbete med Kid från Tjuvjakt – präglas av en soft produktion, vars text är både personlig och humoristisk. Med debutsingeln "För Bra För Att Vara Sant" fick vi ett första smakprov på en av många låtar som skapats ur fragment från Julias egna upplevelser, snart släpper hon även sitt debutalbum med låtar som hon hoppas kunna inspirera sina lyssnare med.
 
--------------------
 
 

 

22:00-03:00 Den officiella Pridefesten

Entrébiljett: 100 kr. Kortbetalning eller Swish. 
 
Välkommen på Pridefest, med DJ Matilda Berggren! Det blir dans, bar och skönt häng. Kom och festa loss med oss! DJ:n, tillika radioprofilen, Matilda Berggren har förgyllt dansgolv i femton år och är nu redo att få Västerås Pride att vibba!
 
Festlokalen ligger i samma byggnad som ABB Arena Nord. Cirka 15 minuters promenad från city. Busslinjerna 2, 6 och 21 går ofta och stannar precis i närheten, vid hållplatsen Rocklunda S / ABB Arena

Obevakad garderob finns. 

Hela veckan (27/6 - 3/7):

Söndag 3/7:

 • 17:30 - 19:07 Film: Happy Together 
  Plats: Elektra Bio, Sintervägen 6

  Ho och Lai reser till Argentina för att återfinna gnistan i sitt
  förhållande, men i stället för en nytändning blåses den lilla
  lågan ut. Ingen av dem har råd med flygbiljetten hem, och har olika
  vägar att möta problemet på.

  Happy Together var Wong Kar-wais genombrott innan In the Mood For Love,
  och betraktas som en av de främsta HBTQ-filmerna från New Queer
  Cinema-rörelsen. Wong Kar-wai vann Bästa regi för filmen vid
  filmfestivalen i Cannes. 

  Uppge "ELEKTRA PRIDE" och se filmen för 70 kr! (Ord. pris vuxen: 115 kr, student/pensionär: 100 kr).

 • 19:15 - 21:35 Film: 120 slag i minuten
  Plats: Elektra Bio, Sintervägen 6

  Politik och passion i 90-talets Paris. Trots att AIDS fortsätter att
  skörda tusentals offer är hjälpen återhållsam. Frustrationen växer
  bland aktivisterna i Act Up som tvingas ta till spektakulära metoder
  för att dra uppmärksamhet till frågan. Nathan är ny i gruppen och
  mötet med den militante Sean skakar hela hans värld i en film som
  garanterat kommer få ditt hjärta att bulta.

  "Jag tror att det är svårt att älska en film mer än den här" -
  Pedro Almodovar, juryns ordförande i Cannes 2017. Vinnare av Grand
  Prix, FIPRESCI-priset & Queerpalmen.

  Uppge "ELEKTRA PRIDE" och se filmen för 70 kr! (Ord. pris vuxen: 115 kr, student/pensionär: 100 kr).

 • 19:30 - 19:41 Film: Space is quite a lot of things (kortfilm - fri entré)
  Plats: Elektra Bio, Sintervägen 6

  Nyfikenheten för en värld utan kön tar med oss till en värld av
  maneter och disco. Fyra transpersoner delar sin upplevelse av hur de
  relaterar (eller inte relaterar) till sin könsidentitet, och hur de
  föreställer sig sin egen queera utopi. Det avslöjas även om ens
  könsidentitet kan kännas i tårna eller inte.

 • 20:00 - 21:40 Film: Fördom & stolthet - en queer filmhistoria
  Plats: Elektra Bio, Sintervägen 6

  Fördom & Stolthet - en queer filmhistoria är en svindlande resa genom
  den svenska filmhistorien sett ur ett queerperspektiv. Vi tinar upp
  filmer från Filmarkivets frys och förundras över skildringarna av
  flatorna, bögarna och transpersonerna under mer än 100 år. Från
  Mauritz Stillers Vingarne 1916 via Bergman och Zetterling till våra
  dagar får HBTQI-personerna äntligen sin rättmätiga plats i den
  svenska filmen. Med färska intervjuer och musik som ackompanjerar
  filmerna, visar vi något som aldrig tidigare har skådats.

  Uppge "ELEKTRA PRIDE" och se filmen för 70 kr! (Ord. pris vuxen: 115 kr, student/pensionär: 100 kr).

Måndag 4/7:

 • 17:00 - 17:15 Film: Min homosyster (kortfilm - fri entré)
  Plats: Elektra Bio, Sintervägen 6

  Majken har vetat att hon är homosexuell sen hon var sju år och Gabbi
  insåg nyligen att hon också gillar tjejer. Men hur ligger det
  egentligen till med Gabbis 10 åriga lillasyster Cleo, vem är hon
  egentligen kär i? Är det en tjej eller är det en kille? Cleo följer
  med Gabbi till flickvännen Majkens sommarhus. På en bilresa norrut
  uppstår en tyst kamp mellan dom äldre förebilderna, vem ska vinna
  Cleos förtroende?

 • 17:30 - 19:17 Film: Funeral parade of roses
  Plats: Elektra Bio, Sintervägen 6

  En av 60-talets mest upproriska kultklassiker.

  Baserad på Sofokles pjäs om Kung Oidipus kastar sig Funeral Parade of
  Roses in i en bländande, obskyr del av Tokyos nattliv fylld med
  dragqueens och divor. Transpersonen Eddie har huvudrollen i en
  kärlekstriangel präglad av sprit, droger, musik och lager av sminkmed
  klubbägaren och nattklubbens regerande dragqueen.

  Toshio Matsumato (1932 - 2017) var en regissör och videokonstnär med
  rad experimentella och dokumentära kortfilmer i bagaget. Mest känd är
  han dock för sin långfilmsdebut Funeral Parade of Roses. Han har
  släppt flera fotoböcker och undervisade på Kyushu Institute of Art
  and Design.

  Uppge "ELEKTRA PRIDE" och se filmen för 70 kr! (Ord. pris vuxen: 115 kr, student/pensionär: 100 kr).

 • 19:45 - 21:44 Film: Porträtt av en kvinna i brand
  Plats: Elektra Bio, Sintervägen 6

  Bretagne, Frankrike, 1760. Konstnären Marianne har fått i uppdrag att
  göra ett porträtt av Héloïse, en ung kvinna som just lämnat
  klostret. Héloïse ska giftas bort och den presumtiva brudgummen vill
  se hur hon ser ut. Men hon vill inte gifta sig och Marianne måste måla
  henne i smyg. Hon iakttar Héloïse om dagen och målar henne i
  hemlighet på natten. Mellan de två kvinnorna växer en intimitet och
  attraktion fram. De delar Héloïses första och sista ögonblick av
  frihet, allt medan Marianne målar det porträtt som ska avsluta allt.

  Céline Sciamma ("Water Lilies", Un Certain Regard Cannes 2007;
  "Tomboy", Jurypriset Berlin 2011; "Girlhood", öppningsfilm Directors'
  fortnight Cannes 2014; "Mitt liv som zucchini", Directors' fortnight
  Cannes 2016, Cesar Award för bästa manus) återförenas med den
  prisbelönta skådespelerskan Adèle Haenel i ett intimt och djuplodande
  kostymdrama som tävlade om Guldpalmen i Cannes 2019.

  Uppge "ELEKTRA PRIDE" och se filmen för 70 kr! (Ord. pris vuxen: 115 kr, student/pensionär: 100 kr).