Program 2021

 • WEBBSHOPPEN där du kan köpa profilprodukter från Västerås Pride är öppen.

 • Delta i den Digitala Prideparaden, skicka din bild till

  kontakt@vasteraspride.se idag! Mer info under Lördag här nedan.

 • Pågår flera dagar
 • Onsdag 8/9
 • Torsdag 9/9
 • Fredag 10/9
 • Lördag 11/9
 • Tipspromenad i Västerås City - mer information och lista över frågornas placeringar finns HÄR

 • Västmanlands läns museums utställning Fira Demokratin! (28 augusti-14 november). Med bilder från tidigare års Pridefestivaler i Västerås.

 • Ungdomsmottagningen uppmärksammar Pride på sina sociala medier - Facebook och Instagram.

 • Västerås stad uppmärksammar Pride på sina sociala medier - Facebook, Instagram och LinkedIn.

 • Hotel Plaza erbjuder hotellrum till 25% rabatt under Prideveckan, använd koden "PLAZAPRIDE" när ni bokar. Det kommer även finnas en Pride-inspirerad drink samt efterrätt hos dem!

 • Expectrum uppmärksammar Pride på sina sociala medier - Facebook och Instagram.

 • WEBBSHOPPEN där du kan köpa profilprodukter från Västerås Pride är öppen!

 • Delta i den Digitala Prideparaden, skicka din bild till

  kontakt@vasteraspride.se idag! Mer info under fliken Lördag 11/9.

17:00 Invigningstal med Edward Summanen

Digitalt på: Västerås Prides Facebook & Instagram samt på Öppna Kanalen Västerås

Edward Summanen inviger Västerås Pride 2021! 

Författaren Edward Summanen har skrivit flertalet metodmaterial, barnböcker och läromedel, ofta med fokus på normkritik och hbtqi-frågor. I januari 2021 släpptes boken "Queera Tider - hbtqi då och nu" som skildrar svensk hbtqi-historia. Edward har dessutom arbetat heltid med hbtqi-personers hälsa och rättigheter i mer än 13 år och har tilldelats priser av såväl RFSU Stockholm som föreningen Transammans för sitt engagemang för transpersoners rättigheter.

17:30 RFSL: Edwin och klänningen (del 1)

Digitalt på: RFSL Västmanlands Facebook

Gunilla Albért, ordförande i RFSL Västmanland läser boken Edwin och klänningen (del 1 av 2), författad av Susanna Vidlund och illustrerad av David Henson, utgiven på bokförlaget IDUN.

Edwin är sex år och mest av allt vill han ha en klänning. Men hans mamma säger att pojkar inte ska ha klänning. Det tycker Edwin är dumt. Det är väl bara att köpa en klänning om man vill ha en?

Edwin och klänningen är en charmig berättelse om en modig pojke som vågar vara sig själv och tvärt emot vad de vuxna säger.

18:00 RFSL, avsnitt 1: "Killar har kuk"

Digitalt på: RFSL Västmanlands Facebook

Gunilla Albért, ordförande i RFSL Västmanland, reflekterar och läser texter och dikter om Pride, identitet, kärlek, glädje och ångest. Detta avsnitt handlar bl.a. om hur vi uppfattar kön och könsidentitet.

18:30 RFSL, avsnitt 2: Identitet och arbetsliv

Digitalt på: RFSL Västmanlands Facebook

Gunilla Albért, ordförande i RFSL Västmanland, reflekterar och läser texter och dikter om Pride, identitet, kärlek, glädje och ångest. Detta avsnitt handlar bl.a. om svårigheter med att passa in i andra människors bild av en själv.

19:00-22:00 Transträff

Fysisk plats: Delas i Västerås Prides Facebook-evenemang (max 20 deltagare)
 
Separatistisk träff för transpersoner. Alla transpersoner, mtf, ftm, ickebinära, genderfluid eller annat. Kom som du är! Det bjuds på en mysig atmosfär och möten med personer med liknande erfarenheter. Om du helt eller delvis identifierar dig under transparaplyet eller funderar på om du gör det är du välkommen!
 
Gästlistan i FB-evenemanget är dold, för att det ska gå bra att bjuda in folk utan att outa någon.

10:00 Kom igång med ert arbete med HBTQI-frågor!

 
Behöver du inspiration för att komma igång med arbetet kring HBTQI-frågor på din arbetsplats eller i andra sammanhang där du befinner dig? Ta då del av den korta filmen (20 min) från Region Västmanland där Sandra Trillkott, psykologstudent och tidigare psykologkandidat inom regionen, och Cecilia Boström, jämställdhetsstrateg, samtalar om vikten av kunskap om HBTQI-frågor i alla typer av verksamheter. Sandra ger oss en inblick i ämnen som minoritetsstress och psykisk ohälsa hos HBTQI-personer. Cecilia berättar om hur regionen arbetar för att utveckla HBTQI-inkluderande verksamheter.
 

11:00 ABB Sverige: Inkludering innebär alla

Digitalt: HÄR! Sändningen finns tillgänglig att se i en vecka efteråt.
 
Förra året lanserade ABB sin nya hållbarhetsstrategi som bland annat innehåller tydliga mål för hur företaget ska stärka sitt arbete med mångfald och inkludering ytterligare. Här berättar Maria Samuelsson, HR-chef på ABB Sverige, om hur ABB Sverige jobbar med frågan, vilka lärdomar som dragits och hur parollen "Inkludering innebär alla" blir en del av vardagen.
 
Det finns inte möjlighet att ställa frågor direkt i livechatten. Kontakt kan istället tas via mail eller LinkedIn.
 
 

12:10-12:40 HBTQ+ i Europa med Emma Wiesner (C)

Digitalt på: Centerpartiet Västerås Facebook Live
 
Ungern och Polen inför HBTQ-fria zoner och anti-HBTQ-lagar. Är detta förenligt med EUs grundidé? Vad händer nu och vad behöver vi göra för att försvara allas lika rätt och värde?
 
Vi frågar vår egen europaparlamentariker Emma Wiesner (C) och du kan delta i samtalet.
 
Klicka i att du kommer (i Facebook-evenemanget) så får du automatiskt en notis när intervjun startar. Sedan deltar du genom att ställa dina frågor direkt i kommentarsfältet. Du kan också skicka in frågor i förväg till Centerpartiet Västerås.
 
 

16:00 Transälvorna

Digitalt på: Västerås Prides Facebook & Instagram

 
Transälvorna är tillbaka! I en tramsig liten hälsning får en tandfe en makeover och blir istället en transälva. Vad gör egentligen transälvor och hur gör man om man vill ha en hälsning? Kika in på vårt klipp och få svar!
 
 
 

16:30 LajvVerkstaden

Digitalt på: Västerås Prides Facebook & Instagram

Vad är lajv och passar det för mig som HBTQ-person? Lukas från LajvVerkstaden berättar mer om vad lajv är, hur det kan fungera att som HBTQ-person börja lajva och ger exempel på vad det finns för lajv med queera teman.

 

17:00 RFSL: Edwin och klänningen (del 2)

Digitalt på: RFSL Västmanlands Facebook

Gunilla Albért, ordförande i RFSL Västmanland läser boken Edwin och klänningen (del 2 av 2), författad av Susanna Vidlund och illustrerad av David Henson, utgiven på bokförlaget IDUN.

Edwin är sex år och mest av allt vill han ha en klänning. Men hans mamma säger att pojkar inte ska ha klänning. Det tycker Edwin är dumt. Det är väl bara att köpa en klänning om man vill ha en?

Edwin och klänningen är en charmig berättelse om en modig pojke som vågar vara sig själv och tvärt emot vad de vuxna säger.

17:00-19:00 Öppet hus hos Tjejjouren Ronja

Fysisk plats: Kvinnohuset Västerås, Kristinagatan 11, Västerås

Tjejjouren Ronja välkomnar alla som identifierar sig som tjejer till öppet hus på kvinnohuset. Vi hänger, informerar om verksamheten och har en härlig kväll. Fika säljs för en billig peng!

Obs. Vi har gott om plats, men reserverar oss för att man eventuellt kan få vänta en stund så vi inte blir för många i lokalen samtidigt.

 

17:30 RFSL, avsnitt 3: Pride - om glädje och att må bra

Digitalt på: RFSL Västmanlands Facebook

Gunilla Albért, ordförande i RFSL Västmanland, reflekterar och läser texter och dikter om Pride, identitet, kärlek, glädje och ångest. Detta avsnitt handlar bl.a. om hur man kan man må bra trots att så mycket är digitalt, om man kan vara oskuld mer än en gång och att känna sig vacker.

18:00 RFSL, avsnitt 4: Att hantera ångest

Digitalt på: RFSL Västmanlands Facebook

Gunilla Albért, ordförande i RFSL Västmanland, reflekterar och läser texter och dikter om Pride, identitet, kärlek, glädje och ångest. Detta avsnitt handlar bl.a. om hur viktigt det är att inte stänga inne känslor utan att på något sätt hantera dem.

18:00-21:00 Cafékväll med RFSL (för dig som är hbtqia+)

Fysisk plats: Växhusets Café, Viktor Larssons Plats 1, Västerås

Under Västerås Pride startar vi upp ett hbtqia+ café tillsammans med Växhusets café, den andra torsdagen i varje månad, vilket är 14/10, 11/11, 9/12. Tanken där är att alla hbtqia+ personer ska kunna komma och känna att det är en plats för oss, fika och träffa folk, samtidigt kan man gå undan i vårt lilla RFSL-rum om man vill ha ett enskilt samtal. Det finns även en scen i caféet där någon form av program kommer framöver. Vi börjar med tiden 18:00-21:00 torsdag 9/9, men kommer efterföljande torsdagar att ha mellan kl. 18:30-21:00.

Föreläsningen med Genusexperten, Bisexualitet - från osynliggörande till identitet (kl. 19:00-20:30), kommer även att visas på plats.

 

19:00-20:30 Bisexualitet - från osynliggörande till identitet. Föreläsning med Genusexperten.

Digitalt på: Zoom (endast live - kan ej ses i efterhand)
 
Föreläsningen handlar om sexualitetens
vetenskapliga och politiska historia, det nutida osynliggörandet av
bisexualitet och vägar mot identitetsformering och bipolitik. Varför
har vi tre
sexuella läggningar i svensk lagstiftning, varför dominerar manlig
homosexualitet det offentliga hbtq-samtalet trots att de flesta
hbtq-personer är bisexuella kvinnor och varför är bisexuellas hälsa
och tillit till samhället sämre än andra queers?
 
Emmie Särnstedt Gramnaes, också känd som Genusexperten, är genusvetare. Hon forskar, föreläser och driver verksamhetsutveckling inom en rad områden som rör jämställdhet, våld i nära relationer, hbtq-frågor och hedersrelaterat våld och förtryck.
 
Joina Facebook-evenemanget också!

12:00 RFSL: Regnbågsfamiljer

Digitalt på: RFSL Västmanlands Facebook

Regnbågsfamiljer - en historisk resa fram till vad RFSL vill idag. En film med de viktigaste årtalen inom familjepolitiken för hbtq-personer.

15:00 Väsens Revolution

Digitalt på: Västerås Prides Facebook & Instagram

Lukas Renklint är en författare med koppling till Västerås. 2020 debuterade han som författare med boken Väsens revolution. En urban fantasy berättelse som utspelar sig i Enköpings kommun. En grupp barn upptäcker att nordiska väsen finns på riktigt och att de är på väg att starta krig med människorna.

Lukas läser första kapitlet i sin bok för nyfikna läsare. Efteråt berättar Lukas själv om sina tankar kring queera narrativ och HBTQ-representation i barnlitteratur. Varför det spelar roll, för honom som författare och för en tänkt läsare.

16:00 Queers of the world

Digitalt på: Västerås Prides Facebook & Instagram

Isabelle från Västerås Pride "träffar" Oliver, skaparen bakom Youtubekanalen Queers of the world, och pratar bl.a. om vad den handlar om och varför den är viktig. På engelska.

17:00 RFSL, avsnitt 5: Vem får man vara, var får vem vara?  Är du en sån där?

Digitalt på: RFSL Västmanlands Facebook

Gunilla Albért, ordförande i RFSL Västmanland, reflekterar och läser texter och dikter om Pride, identitet, kärlek, glädje och ångest. Detta avsnitt handlar om att vi själva ska ha makten att bestämma över hur vi ska leva. Det ska inte bestämmas av heteronormativiteten, av andra människor som inte är hbtqia+ personer. Den handlar också om konsekvensen, en dag när en vän tar sitt liv och vi inte får delta i begravningen.

17:30 RFSL, avsnitt 6: Vem får man vara, var får vem vara? - Berättelsen om den hivpositiva Tomas

Digitalt på: RFSL Västmanlands Facebook

Gunilla Albért, ordförande i RFSL Västmanland, reflekterar och läser texter och dikter om Pride, identitet, kärlek, glädje och ångest. Detta avsnitt är en prosa text om den bisexuella Gunilla och hennes hivpositive vän Tomas resa. De skojade , flirtade och dansade för att försöka överleva. Tomas begravning hemlighölls av hans släkt för inga hbtq-personer skulle få vara med, men hbtq-communityt enades med en egen begravning.

18:00-19:00 Mässa i regnbågens alla färger

Fysisk plats: Västerås Domkyrka (max 155 deltagare)
 
Kom och fira mässa i regnbågens alla färger i Västerås egna regnbågskatedral!
 
 

18:00-01:00 Hotellhänget

 
Hotellhänget är till för brudar som gillar andra brudar. Kvinnor av alla kön är välkomna in i gemenskapen. Tanken är att det ska vara lätt för oss att umgås men framförallt trevligt och en chans att lära känna nytt gott folk.

10:00-18:00 Djäkneberget med RFSL

Fysisk plats: Djäknebergets Dansbana, Västerås

För RFSL Västmanlands medlemmar - du kan bli medlem på plats, eller HÄR!

 • Tipspromenad (genom City)
 • Måla en regnbågssten 
 • Nagelmålning, så du kan delta i den digitala paraden med ett foto
 • Mingel
 • Fika

 

13:00 RFSL: Att vara gay.

Digitalt på: RFSL Västmanlands Facebook

Gunilla och Roger samtalar om RFSL Västmanland då och nu med tyngdpunkt på att vara gay.

13:00 Träffa Västerås Prides styrelse

Fysisk plats: Studio Corner i Hotel Plaza (Skrapan), Kopparbergsvägen 10, Västerås (max 22 deltagare)

Västerås Prides styrelse kommer finnas på plats en timme innan föreläsningen "Oklart såklart" om du t ex vill ställa frågor, berätta något eller bli medlem.
 
 
 

14:00 Oklart såklart - en humoristisk föreläsning om livets stora mysterium!

Fysisk plats: Studio Corner i Hotel Plaza (Skrapan), Kopparbergsvägen 10, Västerås (max 22 deltagare)

Hur tusan hamnade jag här? Plötslig en dag är det som att jag vaknar upp i mitt liv, ett liv som jag har skapat steg för steg men som jag ändå inte förstår är mitt. Små beslut i vardagen som tillslut formar den jag är och det liv jag lever. Men är det egentligen jag som har bestämt riktning eller har summan av alla små steg plötslig fått mig att hamna någonstans där jag egentligen inte vill vara?
 
I denna humoristiska föreläsning skildrar Hanna sitt liv och hur längtan efter trygghet tillslut får ge vika då längtan efter frihet är så mycket större. Ni får följa med på en resa där vi tittat på det som finns under toppen av isberget och det är där allt spännande gömmer sig! Varmt välkomna till denna öppenhjärtigt, varma och humoristiska föreläsning! 
 
Hanna Westerbacka är socionom, föreläsare, healer och livscoach. Hon driver företaget Harmoni och Magi som har sitt säte i Vagnhärad. Kika gärna in på hemsidan www.harmoniochmagi.se ifall ni är nyfikna på att veta mer eller boka in Hanna på något event.
 
 

14:00 RFSL: Västerås då och nu.

Digitalt på: RFSL Västmanlands Facebook

Gunilla och Roger samtalar om RFSL Västmanland då och nu med tyngdpunkt på historia.

15:00 RFSL: Att komma ut.

Digitalt på: RFSL Västmanlands Facebook

Gunilla och Roger samtalar om RFSL Västmanland då och nu med tyngdpunkt på att komma ut.

15:30 Vänsterpartiet bjuder på Pridebio!

Fysisk plats: Elektra Bio, Sintervägen 6, Västerås

Vänsterpartiet Västerås bjuder på Pridebio på Elektra Bio, filmen Pride (2014) kommer visas.
 
Handlingen är baserad på en verklig historia och handlar om hur en grupp HBTQ-aktivister i ett Thatcher-styrt Storbritannien samlar in pengar för att hjälpa strejkande gruvarbetare och deras familjer.
 
Det kommer att vara ett begränsat antal platser i salongen, så att lämpligt Coronaavstånd kan hållas.
 
Du bokar din biljett via följande länk: https://elektrabio.se/pride
 
Alla är välkomna - du behöver inte vara medlem i Vänsterpartiet!
 
 

16:00 RFSL: Säkrare sex.

Digitalt på: RFSL Västmanlands Facebook

Gunilla och Roger samtalar om RFSL Västmanland då och nu med tyngdpunkt på säkrare sex och vad som gällde förr och vad som gäller nu.

18:00 Deadline för att skicka in paradbilder

Nej, det är inte lika roligt med en digital parad som en fysisk. Men det är lika viktigt! Och för att göra det lite roligare har vi även i år en tävling med fina priser.
 
DELTA i den digitala prideparaden genom att SKICKA ETT FOTO till oss. Bilderna sammanställer vi sedan till ett bildspel (och senare även som ett fotoalbum). Det kan vara en bild på dig själv, din regnbågsfamilj, kompisgänget, kollegorna eller ett plakat/en banderoll.
 
TÄVLING!
Genom att skicka in ett foto kan du vinna ett Västerås City-presentkort, en Västerås Pride-tygkasse och ett Västerås Pride-nyckelband (alla 3 priserna gäller för alla kategorierna).
 
Tävlingskategorierna är:
- Mest kreativa utstyrsel
- Mest kreativa bild
- Starkast budskap
- Stoltast Regnbågsfamilj
- 103:e inskickade bilden (för att då blir det fler bilder än förra året)
 
Det går bara att vinna i en kategori. Vinnarna utses av styrelsen för Västerås Pride och annonseras på Västerås Prides Facebooksida, Instragramkonto och hemsida en vecka efter Pridefestivalen. Priserna överlämnas i Västerås enligt överenskommelse.
 
SKICKA din bild till: kontakt@vasteraspride.se alternativt i ett meddelande till Västerås Prides Facebook eller Instagram. KOM IHÅG ATT ANGE NAMN OCH KONTAKTUPPGIFTER OM DU VILL VARA MED I TÄVLINGEN!
 
DEADLINE för att skicka in fotot är lördag 11/9 kl. 18:00. Men vänta inte - skicka din bild redan idag!
 

18:30 Stolta Föräldrar

Digitalt på: Zoom (endast live - kan ej ses i efterhand)
 
Mats och Pia från nätverket Stolta Föräldrar till hbtq-barn i Stockholm kommer att informera om deras verksamhet och dela med sig av sina erfarenheter som föräldrar till ett hbtq-barn. De kommer in på vikten att som förälder stötta och älska sitt barn - att vara nyckeln ut ur garderoben och friheten, glädjen i att samlas i ett nätverk/medlemsgrupp och det kommer att finnas möjlighet att ställa frågor.
 

20:00 Lesbisk Makt

 
En introduktionsföreläsning om Lesbisk Makt med möjlighet att
ställa frågor och gå med i föreningen. Lesbisk Makt vill skapa en
stark lesbisk folkrörelse. Vi vill kartlägga och synliggöra
lesbiskhet i all tid, överallt. Vi vill sätta lesbiska tankar och
känslor i rörelse hos alla. Vi vill att lesbiskheten ska sluta vara
ett ensamt projekt - lesbiskhet kan vara en folkrörelse - en gemenskap!
 

21:00 Publicering av den digitala Prideparaden

Digitalt på: Västerås Prides Facebook
 
De inskickade bilderna publiceras som ett bildspel (och senare även som ett fotoalbum) på Västerås Prides Facebook-sida!